Έρευνα  Αγοράς Για Τον Κλάδο Του Ελαιολάδου Στο Βέλγιο

Έρευνα Αγοράς Για Τον Κλάδο Του Ελαιολάδου Στο Βέλγιο

Περιγραφή Κλάδου - Γενικά Χαρακτηριστικά
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση της αγοράς ελαιολάδου στο Βέλγιο. Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται είναι Ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου. Ο όρος "παρθένος" υποδηλώνει ότι το λάδι έχει ληφθεί απευθείας από τον καρπό της ελιάς και δεν έχει λάβει περαιτέρω επεξεργασία. Το λάδι ονομάζεται παρθένο ελαιόλαδο όταν έχει οξύτητα μικρότερη από 2%. Αν το η οξύτητα είναι μικρότερη από 0,8%, ταξινομείται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανώτερης κατηγορίας. Αντίθετα, ο βαθμός οξύτητας είναι πολύ υψηλός (ίσος ή μεγαλύτερος από 3 βαθμούς), θεωρείται ως ελαιόλαδο lampante, ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Ιστορική Αναδρομή
Η ελιά πιστεύεται ότι έκανε την εμφάνισή της την τρίτη χιλιετία π.x. στη Μέση Ανατολή και αργότερα εξαπλώθηκε στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην κεντρική Ελλάδα. Το λάδι χρησιμοποιούνταν για καλλυντικά, θρησκευτικές τελετές, θεραπευτική ουσία, λιπαντικό και καύσιμη ύλη για λάμπες. Απόδειξη της σημαντικής θέσης που κατείχε αποτελούν οι τοιχογραφίες, εργαλεία και εγκαταστάσεις οι οποίες ανακαλύφθηκαν από ανασκαφές σε διάφορα μέρη. Οι άνθρωποι ανήγαγαν το ελαιόλαδο σε σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Στην Ελλάδα οι ειδικές και σχεδόν ιδανικές κλιματικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας του το καθιστούν βασικό μέρος της διατροφής.
Συγκριτική σπουδαιότητα του κλάδου/προϊόντος
Στις χώρες παραγωγής ελαιολάδου της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αντιστοιχεί το 70 με 75% της παγκόσμιας παραγωγής. Κύριοι καταναλωτές ελαιολάδου είναι οι ίδιες οι χώρες παραγωγής της ΕΕ, με ποσοστό που υπερβαίνει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου. Στην πρώτη θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου βρίσκεται η Ελλάδα. Παρόλο που τα επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου διασφαλίζουν την αυτάρκεια.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ