Η Αγορά Τυροκομιών Προϊόντων Στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Αγορά Τυροκομιών Προϊόντων Στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Περιγραφή κλάδου – Γενικά Χαρακτηριστικά

Η βρετανική αγορά τυριού είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως. Παρά τη σημαντική τυροκομική παράδοση της χώρας και την παραγωγή διάσημων τυριών, όπως το cheddar, η αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει το ΗΒ ελκυστικό προορισμό για τα ευρωπαϊκά («ηπειρωτικά») τυριά, καθώς οι Βρετανοί καταναλωτές εξοικειώνονται και πειραματίζονται με νέα είδη.

Αν και το cheddar καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση, το ΗΒ διαθέτει μεγάλο αριθμό τοπικών ποικιλιών τυριού (territorials). Η εγχώρια παραγωγή τυριού σημείωσε συνολική αύξηση κατά 37% την περίοδο 2000-2018, οφειλόμενη κυρίως στο cheddar και τη mozzarella. Οι προοπτικές της εγχώριας παραγωγής θα εξαρτηθούν από τις τιμές και τη διαθεσιμότητα του γάλακτος, καθώς και από την τελική έκβαση του Brexit.

Η αγορά τυριού δείχνει σημάδια ωρίμανσης, καθώς ο όγκος πωλήσεων κινείται σε σταθερά επίπεδα ενώ οι μικρές αυξήσεις στην αξία τους τροφοδοτούνται από τις αυξήσεις των τιμών. Εξαίρεση αποτελεί η κατηγορία των μαλακών τυριών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η φέτα και το χαλούμι, όπου παρατηρείται έντονος δυναμισμός και αύξηση της κατανάλωσης. Οι πωλήσεις ιδιωτικής ετικέτας διευρύνουν συνεχώς το μερίδιο τους αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου.

Η προβολή του τυριού από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως ένα υγιεινό προϊόν διατροφής και οι νέες τάσεις για χρήση του τυριού ως πρωτεϊνούχο υποκατάστατο του κρέατος και πρακτικό σνακ, έδωσαν νέα ώθηση στον κλάδο, η οποία προβλέπεται να συνεχισθεί. Επίσης, η τάση για πειραματισμό με το βρετανικό κοινό δεκτικό σε διαφορετικές νέες γεύσεις και βιωματικές εμπειρίες αναδεικνύουν νέες ευκαιρίες για τις τυροκομικές εταιρείες.

Η αξία και ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τυριού προβλέπεται να κινηθούν σε ήπια θετική τροχιά την περίοδο 2018-2023. Η προβλεπόμενη μικρή άνοδος της αξίας αποδίδεται στην προβλεπόμενη αύξηση των τιμών και τη συνέχιση της ισχυρής ζήτησης για μαλακά τυριά. Η μορφή Εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ θα καθορίσει σημαντικά την εξέλιξη της ζήτησης αλλά και της προσφοράς, κυρίως μέσω του αντίκτυπου από την επιβολή ενδεχόμενων δασμών και τυχόν θεσμική αλλαγή του καθεστώτος προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων.

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, το ΗΒ παραμένει καθαρός εισαγωγέας τυριού. Το εμπορικό του έλλειμμα μειώθηκε την περίοδο 2014-2018, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών του προς τις χώρες εκτός ΕΕ, ενώ το έλλειμμα του με την ΕΕ διευρύνθηκε. Η ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του ΗΒ με το 99,2% των εισαγωγών τυριού να προέρχεται από αυτήν.

Το ΗΒ αποτελεί για τη χώρα μας τη 2η χώρα εξαγωγής των ελληνικών τυριών. Το κυριότερο εξαγόμενο τυρί είναι η φέτα, η οποία εδραίωσε την παρουσία της μετά την κατοχύρωσή της ως ΠΟΠ και, λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας της, έχει πλέον τοποθετηθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία ευρείας διανομής.

Η στροφή του βρετανικού καταναλωτικού κοινού προς ηπιότερες γεύσεις και ηπειρωτικά μαλακά τυριά, λιγότερο επεξεργασμένα, αναδεικνύει περιθώρια μεγαλύτερης διεύρυνσης του μεριδίου της φέτας στη βρετανική αγορά.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ