ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΝΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚ. & ΕΜΠ. ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΝΔΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΝΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚ. & ΕΜΠ. ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΝΔΙΑΣ

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 
1. Γεωγραφία και Ορυκτός Πλούτος
 
Με συνολική έκταση 32,8 εκ. τετρ. χιλιομέτρων, η Ινδία αποτελεί την 7η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, ενώ είναι δεύτερη σε πληθυσμό. Αποτελεί υπο-ήπειρο, καθώς είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ασία. Οριοθετείται από τα Ιμαλάϊα στον βορά και εκτείνεται έως τον Τροπικό του Καρκίνου στο Νότο, ενώ περιβάλλεται από τον Ινδικό Ωκεανό στα ανατολικά και την Αραβική Θάλασσα στα δυτικά.
o Συνολική έκταση: 32,8 εκ. τετρ. χλμ.
o Μήκος συνόρων: 15.200 χλμ.
o Συνορεύουσες χώρες:
 Δυτικά: Πακιστάν (2.912 χλμ.)
 Βόρεια: Κίνα (3.380 χλμ.), Νεπάλ (1.690 χλμ.), Μπουτάν (605 χλμ.)
 Ανατολικά: Μπαγκλαντές (4.053 χλμ.), Μυανμάρ (1.463 χλμ.)
 
o Ακτογραμμή: 7.516,6 χλμ., Ινδικός Ωκεανός (Νότια), Αραβική Θάλασσα (Νοτιοδυτικά) και Κόλπος της Βεγγάλης (Νοτιοανατολικά)
o Διοίκηση: 29 κρατίδια
 
Με ορυκτό πλούτο, που δεν έχει ακόμα διερευνηθεί, εκτιμηθεί και αξιοποιηθεί πλήρως, η Ινδία παρουσιάζει γεωλογική εικόνα όμοια με αυτή χωρών με πλούσιο υπέδαφος, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Χιλή, το Μεξικό κλπ. Διαθέτει σημαντικά μεγάλες ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος, βωξίτη, χρωμίου,
μεταλλεύματος μαγγανίου, σπανίων γαιών και ανόργανων αλάτων. Η χώρα διαθέτει λίγα κοιτάσματα ουρανίου, κάτι που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της πυρηνικής της ενέργειας. Με περίπου 3.318 ορυχεία, παράγει 90 ορυκτά, τα οποία περιλαμβάνουν 4 ορυκτά καύσιμα, 5 ατομικά μέταλλα, 10 μεταλλικά και 71 μη μεταλλικά ορυκτά, ενώ στον συγκεκριμένο τομέα απασχολούνται περίπου 1,5 εκ. άτομα.
 
Τα ινδικά νοικοκυριά κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο (24.000 τόνοι).
 
Ο τομέας των ορυκτών αντιπροσωπεύει το 11,5% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και σχεδόν το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
 
2. Πληθυσμός1, Δημογραφία, Εισόδημα και Νόμισμα
 
Το 2011, σύμφωνα με την απογραφή του ίδιου έτους, ο ινδικός πληθυσμός ανερχόταν σε 1,21 δις. Το έτος 2017 υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 1,32 δις. Η έκταση της χώρας καταλαμβάνει το 2,4% της επιφάνειας της γης, οι κάτοικοι της στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν το 17,99% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η μέση πυκνότητα ανέρχεται σε 398 κατοίκους/τετρ. χιλιόμετρο. Η αναλογία γυναικών/ανδρών είναι δυσμενής για τις γυναίκες και ανέρχεται σε 1,08 άνδρες/1 γυναίκα.
o 1,310,000,000 κάτοικοι
o Μερίδιο παγκόσμιου πληθυσμού: 17,99%, 2η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο
o Ετήσια αύξηση πληθυσμού: 1,19 %
o Κύριες θρησκείες: Ινδουισμός (80,5%), Μουσουλμανισμός (13,4%), Χριστιανισμός (2,3%), Σιχ (1,9%), Βουδισμός και λοιπές θρησκείες (1,9%)
o Δυνατότητα ανάγνωσης: Συνολικά: 59,5%, άνδρες: 70,2%, γυναίκες: 48,3%
o Εθνική γλώσσα: Χίντι (ομιλείται από το 30% του πληθυσμού)
o Λοιπές επίσημες γλώσσες: Bengali, Telugu, Marathi, Tamil, Urdu, Gujarati, Malayalam, Kannada, Oriya, Punjabi, Assamese, Kashmiri, Sindhi και Sanskrit
o Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα της διοίκησης και των επιχειρήσεων, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως και σε καθημερινή βάση (τα σχολεία που απευθύνονται στην μικροαστική ή ανώτερες τάξεις είναι αγγλόφωνα)
o Μέση ηλικία: 27,6 έτη
o Προσδόκιμο ζωής: 68,3 έτη
o Παιδιά ανά γυναίκα: 2,45
o Πυκνότητα: 398 κάτοικοι ανά τετρ.χλμ.
o Αστικός πληθυσμός: 33,1% (IMF)
o Πληθυσμός κάτω από το όριο της φτώχιας ($1,90/ημέρα):21,2%
o Υποσιτιζόμενος πληθυσμός:14,5%
 
Κύριες πόλεις
 
o 10 πολυπληθέστερες πόλεις: Μουμπάι (πρώην Βομβάη), Κολκάτα (πρώην Καλκούτα), Δελχί, Χαϊντεραμπάντ, Τσεννάϊ (πρώην Μαντράς), Μπεγκαλούρου (πρώην Μπάγκαλορ), Αχμανταμπάντ, Πούνε, Βαντοτάρα και Κάνπουρ
o Το Δελχί είναι η πρωτεύουσα της χώρας και σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο
o Η Μουμπάι είναι το σημαντικότερο εμπορικό-χρηματιστηριακό-διαμετακομιστικό κέντρο της χώρας, καθώς και πρωτεύουσα της μόδας ή της κινηματογραφικής βιομηχανίας (Μπόλλυγουντ)
o Το Τσεννάι (πρώην Μαντράς) είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Νότιας Ινδίας με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία
o Η Μπεγκαλούρου και το Χάιντεραμπαντ είναι τα σημαντικότερα κέντρα του τομέα της Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών
o Η Καλκούτα είναι σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, καθώς και μεγάλης σημασίας λιμάνι στην Ανατολική Ασία.
 
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ