Η Αγορά Ελαιολάδου στις ΗΠΑ

Η Αγορά Ελαιολάδου στις ΗΠΑ

Η κατανάλωση ελαιολάδου από τους Αμερικάνους, αυξάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες, λόγω του ότι οι καταναλωτές είναι πλέον ενήμεροι για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και του ελαιολάδου συγκεκριμένα, καθώς μεταξύ άλλων φέρει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και θρόμβο-κατασταλτικές ιδιότητες.
Η αντικατάσταση του βουτύρου και των άλλων παραδοσιακών μαγειρικών ελαίων (όπως σόγια, φοινικέλαια και αραχιδέλαια) με το ελαιόλαδο, αποτελεί έναν πλέον διαδεδομένο τρόπο στροφής στην υγιεινή διατροφή. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που έχει το ελαιόλαδο είναι ότι δεν έχει χοληστερόλη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και περιέχει αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί τον «υγρό χρυσό» της Μεσογείου και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ασθενειών από το μαστό καρκίνου μέχρι και το Αλτσχάιμερ.
Έχοντας κατά νου όλα όσα λέχθηκαν παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι φαίνεται να έχουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς το ελαιόλαδο. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία1, τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια η κατανάλωσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αυξήθηκε κατακόρυφα σε ποσοστό 250% και φαίνεται πως ακολουθείται ανοδική πορεία, καθώς για την χρονική περίοδο 2016-2017 παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 2,5%2.
Όπως ήδη φαίνεται, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η ζήτηση για το ελαιόλαδο από τους Αμερικάνους θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς το μέλλον στις εξαγωγές ελαιολάδου φαίνεται να είναι στην Αμερική.
Εκτός όμως από την προτίμηση των Αμερικάνων προς ελληνικό ελαιόλαδο, σημαντικές θέσεις κατέχουν η Ιταλία και η Ισπανία, με την δεύτερη να κατέχει τα πρωτεία στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου. Συνεπώς, το εισαγόμενο ελαιόλαδο προμηθεύει σε συντριπτικό ποσοστό την αγορά των ΗΠΑ, έναντι του εγχωρίως παραγόμενου ελαιολάδου, το οποίο καλύπτει μόνο το 3% της κατανάλωσης3.
Πριν από την τελευταία δεκαετία, η βιομηχανία παραγωγής ελαιολάδου ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας εισαγόταν εξ’ ολοκλήρου από τις μεσογειακές χώρες, με την αμερικανική παραγωγή να περιορίζεται σε μικρούς παραγωγούς που όμως δεν παρήγαγαν σε εθνική κλίμακα. Ωστόσο, η άνοδος της δημοτικότητας του προϊόντος άνοιξε μια νέα αγορά για το παρθένο ελαιόλαδο και πιο ειδικά για το εξαιρετικά παρθένο, το πρώτο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, που εισήγαγαν οι εγχώριοι κατασκευαστές τροφίμων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκτιναχθεί η παραγωγή στα ύψη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Συμβούλιο Ελαιολάδου της Καλιφόρνια4 (COOC), φαίνεται ότι ο όγκος του ελαιολάδου που παράγεται ακολουθεί άκρως αυξητική πορεία την τελευταία δεκαετία, καθώς ανά δυο χρόνια η παραγόμενη ποσότητα διπλασιάζεται.
Εντούτοις, η στροφή στην προτίμηση των Αμερικάνων προς το ελαιόλαδο έναντι των άλλων τύπων λαδιού, ώθησε και τους τοπικούς παραγωγούς στην παραγωγή ελαιολάδου, με την εταιρία California Olive Ranch, η οποία υπολογίζει ότι το 2015 αποτέλεσε το 65% της εγχώριας παραγωγής, να κερδίζει ένα αξιόλογο ποσοστό καταναλωτών5. Ακόμα, σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία6, η αυξημένη τοπική παραγωγή, οδήγησε σε μείωση κατά 4% των εισαγωγών ελαιολάδου για την χρονική περίοδο 2016-2017.
 
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ