Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΥΡΙΩΝ -ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΥΡΙΩΝ -ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Το Βασίλειο της Σουηδίας, με πληθυσμό σχεδόν 10 εκ.κατοίκους, αποτελεί την πολυπληθέστερη από τις σκανδιναβικές χώρες και παράλληλα την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα δυτικά, συνορεύει με την Νορβηγία, στα βορειοανατολικά με τη Φινλανδία και στα νότια συνδέεται με τη Δανία με την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα του Όρεσουντ.

Πρωτεύουσα είναι η Στοκχόλμη με περίπου 1,4 εκ.κατοίκους, ενώ πόλεις με πληθυσμό άνω των 100 χιλ. κατοίκων είναι, το Γκέτεμποργκ με περίπου 550 χιλ., το Μάλμε με περίπου 280 χιλ., η Ουψάλα με περίπου 140 χιλ., το Βεστερός με περίπου 110 χιλ., το Έρεμπρο με περίπου 107 χιλ., το Λίνσεπινγκ με περίπου 104 χιλ. και το Χέλσινγκμποργκ με περίπου 100 χιλ..

Η Σουηδία είναι χώρα μέλος της ΕΕ και όχι της ευρωζώνης, νόμισμα της είναι η σουηδική κορόνα (SEK) -1 Ευρώ περίπου 9,5 SEK-, το ΑΕΠ της ανέρχεται σε περίπου 463 δις. EUR , το ΑΕΠ/κεφαλή σε περίπου 51.600 US $, ενώ σημαντικότεροι τομείς της οικονομίας της, είναι η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, η βιομηχανία, το χονδρικό/λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευθείσα ετήσια έρευνα της εταιρείας GfK «Αγοραστική Δύναμη της Ευρώπης 2017», οι σουηδοί πολίτες βρίσκονται στην 9η θέση στον πανευρωπαϊκό κατάλογο των 42 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα, με αγοραστική δύναμη στα 21.764 Ευρώ (Ευρωπαϊκός μ.ο. στα 13.937 Ευρώ), ενώ σύμφωνα με την πρόσφατα (30 Οκτωβρίου τ.έ.) δημοσιευθείσα ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ΄΄Doing Business 2018- Reforming to Create Jobs΄΄, στην οποία εξετάζονται 190 οικονομίες παγκόσμια όσον αφορά στο περιβάλλον/΄΄ευκολία΄΄ δραστηριοποίησης επιχειρήσεων στο έδαφός τους, η Σουηδία κατατάσσεται στην 10η θέση.

Σημειώνεται επίσης ότι στη Σουηδία το 66% του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ (υδροηλεκτρική, γεωθερμική και βιομάζα), η χώρα είναι και παραμένει πρωτοπόρος στην ανακύκλωση απορριμμάτων, από την οποία μέσω της καύσης τους θερμαίνονται περίπου 1 εκ.νοικοκυριά, κατά την τελευταία επταετία. Παραμένει επίσης πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας μεταξύ όλων των Κ-Μ της ΕΕ (Innovation Union Scoreboard 2017) αλλά και στις ψηφιακές τεχνολογίες οι οποίες εμφανίζονται με πλείστες όσες εφαρμογές σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας (ηλεκτρονική διακυβέρνηση, start ups, δίκτυα κινητής 5G κλπ) ενώ αναφέρονται ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ότι

α) σε προσπάθεια προώθησης του σ/τουριστικού προϊόντος , το 2012 ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, εισήγαγε τον τηλεφωνικό αριθμό +46 771 793 336 -https://www.theswedishnumber.com/- στον οποίο μπορούσαν να καλούν πολίτες από οποιαδήποτε χώρα παγκόσμια και να συνομιλούν με ένα (προεγγεγραμμένο στην καμπάνια) τυχαίο σουηδό πολίτη ζητώντας πληροφορίες για την Σουηδία,

β) έχει καθιερωθεί η μέσω κινητών τηλεφώνων εφαρμογή, SWISH, η οποία δίνει την δυνατότητα άμεσης μεταφοράς χρημάτων μεταξύ λογαριασμών -υπολογίζεται ότι άνω του 50% του σουηδικού πληθυσμού, χρησιμοποιεί αυτή την στην στιγμή- χωρίς να μπαίνεις σε λογαριασμό τράπεζας ή να χρησιμοποιείς την πιστωτική κάρτα

γ) στέλνονται ευχαριστήρια μηνύματα SMS στον κάθε δωρητή αίματος, όταν το αίμα του, έχει χρησιμοποιηθεί για να σωθεί μία ζωή.

δ) πρόθεση της Σ/Κυβέρνησης είναι να εξαλείψει την χρήση μετρητών στην οικονομία, έως το 2030

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ