Η αγορά καλλυντικών στη Ρουμανία

Η αγορά καλλυντικών στη Ρουμανία

Η οικονομική ανάκαμψη που παρουσιάζει η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει θετικάΗ οικονομική ανάκαμψη που παρουσιάζει η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει θετικάστην ανάπτυξη της αγοράς των καλλυντικών προϊόντων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων τουκλάδου, ο κύκλος εργασιών για τα καλλυντικά και τα αρώματα το 2016 ανήλθε σε 1,22 δισ. Ευρώ, ενώη κατά κεφαλήν κατανάλωση καλλυντικών και αρωμάτων ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ το χρόνο. Ηχαμηλή μέση κατανάλωση θεωρείται ενθαρρυντικό γεγονός από τους κύριους διανομείς καλλυντικώνπροϊόντων, καθώς υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση κατάκεφαλήν κατανάλωση της Γαλλίας είναι 4-5 φορές υψηλότερη.Η οικονομική κρίση, στην οποία περιήλθε η χώρα το 2009, άλλαξε τη συμπεριφορά τωνκαταναλωτών, οι οποίοι στράφηκαν προς τις τοπικές εταιρείες, όπως FARMEC και ELMIPLANT, πουπαράγουν προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας σε ανταγωνιστικές τιμές. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ηΡουμανία αποτελεί μία χώρα με παράδοση στην βιομηχανία καλλυντικών, η εγχώρια κατανάλωσηκυριαρχείται από τα προϊόντα των μεγάλων διεθνών ομίλων, όπως των AVON, PROCTER & GAMBLE,L’OREAL, BEIERSDORF και UNILEVER.

Η διακίνηση των καλλυντικών προϊόντων γίνεται, κατά κύριο λόγο, μέσω των πολυεθνικώνεταιρειών που κυριαρχούν στις αλυσίδες σουπερμάρκετ (Auchan, Carrefour, Kaufland, Mega Imageκ.ά.) καθώς και μέσω των εταιρειών απευθείας πώλησης (Avon, Oriflame, Amway κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ